Ga direct naar

Nieuwsoverzicht

JUL/17
NPSP & Velopa winnaar competitie 'Upcycle City in Almere'
Banken van nieuw materiaal Nabasco8010 combineren Biobased Circulair met Sustainable Design

Jury prijst innovatie en creativiteit

De gemeente Almere heeft de ambitie een circulaire stad te zijn. De innovatieagenda jaagt innovaties aan en stimuleert onder meer het creëren van waarde uit reststromen. Arthur Bouvy, Ruud Koornstra, Guido Braam, Eric Frijters en Mari van Dreumel, feliciteerden NPSP en Velopa als winnaars van concrete producten op basis van lokale reststromen.

NPSP en Velopa willen met deze banken een bijdrage leveren aan een duurzame en prettige leefomgeving. De banken zijn de start van een breed aanbod aan producten voor de inrichting van de (semi-) openbare buitenruimte. Hiervoor gaan zij 100 procent te recyclen straatmeubilair maken uit biobased en circulaire reststromen van Almere en omgeving. De jury was erg te spreken over het innovatieve en creatieve karakter van het plannen.

Van lineair naar circulair

De economie transformeert van lineair naar circulair. Dat vraagt om nieuwe oplossingen, ook voor de straatmeubilair branche. NPSP BV uit Hoofddorp heeft hier een antwoord op gevonden in de vorm van een nieuw biocomposiet (NABASCO 8010), welke voor meer dan 80% bestaat uit biobased en circulaire grondstoffen. Dit materiaal is uniek in de wereld en wordt reeds in meerdere branches, zoals bouw, infrastructuur, mobiliteit en interieur, toegepast. Toepasbaarheid Het gepatenteerde materiaal is zeer geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Het is sterk, vormvast, kent een lange levensduur en is eenvoudig te onderhouden. Bovendien laat het zich als plaatmateriaal goed bewerken met verschillende technieken, zoals graveren, frezen, laseren en waterstraalsnijden. Milieuvriendelijk Niet alleen de grondstoffen en toepassingen zijn duurzaam. Voor het gebruik van biocomposiet worden vezels toegepast die elders niet meer gebruikt kunnen worden. Dit kunnen lokale reststromen uit de kledingindustrie, landbouw en landschap zijn. Door het toepassen van deze vezels en een biohars, in plaats van volledig op aardolie gebaseerde hars, ontstaat een biobased composiet met een zeer lage CO2 voetafdruk. Na een lange gebruiksfase wordt het product hergebruikt of tot grondstof voor nieuwe biobased composiet producten verwerkt. Voor de productie van het biocomposiet wordt ook aanzienlijk minder energie gebruikt dan bij materialen als metaal, glas en aluminium. De grondstoffen komen bovendien uit Europa en ook de productie is Europees. Duurzaamheid is belangrijk, maar het oog wil ook wat. Het biocomposiet bestaat onder andere uit natuurvezels die voor een natuurlijk en esthetisch uiterlijk zorgen. De materialen zijn ook in meerdere kleuren en diktes verkrijgbaar. LEES MEER
JUL/17
NPSP zoekt stagiaires
Voor biobased en high-tech braiding project!

Natural fibre composites, in addition of being sustainable, do have good stiffness properties and possess superior damping properties. The main challenge for biobased composites is to lower the labour factor of the manufacturing process.

Automated braiding techniques can combine the positive material properties lower the labour factor resulting in hollow or foam-filled tube like products. But which outdoor products fit well with these properties? Can the infusions of the resin through the braids be simplified to result in a low labour factor for this part as well? How can the design freedom be applied? In what new product-forms can this result? How to deal with end-of-life options? Can products compete with conventional materials, taking investments, sustainability, design freedom into account?

We are looking for a creative industrial design or Engineering graduate who can address the questions mentioned above and make a design which fits the company and demonstrates the stunning material properties and advantages of the digital robotised high tech braiding production techniques. LEES MEER
APR/17
NPSP genomineerd voor MKB innovatie top 100!
met uniek nieuw materiaal Nabasco8010

zie: https://www.mkbinnovatietop100.nl/site/inschrijving-2017-NPSP

Namens KvK:

"Allereerst willen wij je van harte feliciteren. Je behoort tot één van de 100 meest innovatieve bedrijven van Nederland. De KvK is ontzettend trots op ondernemers zoals jij, die lef en doorzettingsvermogen tonen en een neus voor innovatie hebben! Vandaag staat jouw bedrijfsnaam in de Financiële Telegraaf, tussen 99 andere vernieuwers.

In het najaar wordt bekendgemaakt wie dit jaar de ranglijst mag aanvoeren. Dan vindt de feestelijke presentatie van de 12e MKB Innovatie Top 100 plaats."

LEES MEER
MAR/17
Biocomposiet helpt graveer en sign branche verduurzamen


De economie transformeert van lineair naar circulair. Dat vraagt om nieuwe oplossingen, ook voor de graveer- en sign branche. NPSP BV uit Hoofddorp heeft hier een antwoord op gevonden in de vorm van een nieuw biocomposiet (NABASCO 8010), welke voor meer dan 80% bestaat uit biobased en circulaire grondstoffen. Dit materiaal is uniek in de wereld en wordt reeds in meerdere branches toegepast. LEES MEER
OKT/16
World's first bridge made out of bio composite material
Flax and hemp based bridge 14 meters long and thus the world's largest completely bio composite object

Biobased Milestone
The bridge is a major milestone on the subject of biobased building. Locally grown fibers of the hemp and flax plant form the basis for the bridge. The fibers are draped around a core of biologically poly lactic acid foam and cork. This together is injected with a bioresin. After curing this results in a very strong sandwich bridge.
The bridge remains in Eindhoven for a period of one year. With the aid of 28 sensors the deflection of the bridge during this year will be monitored. LEES MEER
OKT/16
27 oktober: Onthulling eerste Biobased Brug ter wereld
NPSP BV bouwt samen met kennis- en onderwijsinstellingen biobased brug

Graag nodigen wij u hierbij uit op het symposium en de opening van de eerste biocomposiet voetgangersbrug ter wereld op 27 oktober as. om 14 uur in het Vertigo gebouw van de TU Eindhoven.

De opening zal verricht worden door wethouder van de gemeente Eindhoven: Mary-Anne Schreurs .

Studenten, begeleiders en ontwerpers zijn op dit moment hard aan het werk de brug op tijd af te hebben.

De brug zal in de Dutch Design Week geplaatst worden over de rivier de Dommel op de TU/e campus.

Reserveer hier gratis. We zien uit naar uw komst!
LEES MEER
OKT/16
Slimmer ondernemen met hogescholen
NPSP in webinar KvK

Op donderdag 6 oktober is het webinar 'Slimmer ondernemen met hogescholen' uitgezonden.

Webinar terugkijken
Heeft u het webinar niet kunnen bekijken? U kunt het terugzien via deze link:
www.ondernemersplein.nl/webinar-slimmer-ondernemen-met-hogescholen/
Judith de Bruijn sprak met ondernemers waaronder Mark Lepelaar van NPSP en andere deskundigen over:

Succesvolle cases vanuit de circulaire economie
Hoe u een hbo-student in uw bedrijf kunt halen
Gebruik maken van subsidiemogelijkheden
Opstarten van een onderzoek met een hogeschool

Ook vindt u op onze website nuttige links over samenwerken met hogescholen.

We zien u graag terug bij een volgend webinar! LEES MEER
AUG/16
Lectorale rede van Willem Böttger
We zijn trots en u bent uitgenodigd!

Op vrijdag 30 september om 15.00 uur houdt drs. Willem Böttger van NPSP BV zijn lectorale rede ‘Op zoek naar toegevoegde waarde’. Hij is als lector Biobased Bouwen verbonden aan het Centre of Expertise Biobased Economy. U bent van harte welkom om deze feestelijke middag bij te wonen in de kapel van AKV St. Joost in Breda.
LEES MEER
MEI/16
Relaxed buiten zitten op afval
Biocomposietbank binnenkort fabrieksmatig te produceren

Zitten in het zonnetje op een straatbank gemaakt van biocomposiet, een duurzaam product gemaakt van restmateriaal van onder meer natuurlijke vezels. Dit is binnenkort mogelijk een vertrouwd straatbeeld.

Afval bestaat niet
Het is inmiddels redelijk bekend dat afval en restmateriaal steeds vaker als grondstof dient voor hergebruik. Vernieuwend is dat het vervaardigen van objecten van biocomposiet binnenkort fabrieksmatig kan. Hiervoor hebben Waternet -in opdracht van waterschap Amstel, Gooi en Vecht- en Staatsbosbeheer de samenwerking gezocht met NPSP, een bedrijf dat ruime ervaring heeft in het vervaardigen van duurzame en vezelversterkende kunststoffen voor diverse toepassingen. Het eerste resultaat is een hoogwaardig en duurzaam materiaal met een levensduur van naar verwachting 25 jaar. Het eerste exemplaar is van 25 tot en met 26 mei te zien op de tijdelijke expo FabCity in Amsterdam. LEES MEER
Rijnlanderweg 958 | 2132 MP Hoofddorp | The Netherlands | +31 (0)6 5 2345 020 of +31 (0)6 27 17 2994 | info@npsp.nl