Ga direct naar

Minister Van der Hoeven onthult prototype bij NPSP

  
FEB/10
Minister Van der Hoeven onthult prototype bio-based elektrische scooter bij NPSP

NPSP heeft maandag het prototype gepresenteerd van de bio-based electrische scooter. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) onthulde het prototype, dat ontwikkeld is samen met het bedrijf QWIC. De scooter is milieuvriendelijk, zuinig, en gemaakt van het duurzame Nabasco materiaal. In het product is de metalen dragende constructie vervangen door een bio-based composieten constructie.

Elektrische scooters vormen een goed onderdeel van het beleid van de Nederlandse overheid om elektrisch vervoer te stimuleren. Ze zijn zuinig, goed voor het milieu en trendy. Het gebruik van bio-based composieten voor het frame voegt aan deze pluspunten een grote mate van duurzaamheid toe. Zowel door de gewichtsbesparing die met composieten bereikt kan worden, als door het gebruik van natuurlijke grondstoffen. Door middel van de scooter toont NPSP aan dat het Nabasco materiaal geschikt is om in zwaar belaste onderdelen te worden toegepast. Bij deze scooter is het metalen frame vervangen door een composiet body.

De scooter is ontstaan uit een samenwerking tussen NPSP Composieten en QWIC met de TU Delft en de Hogeschool Rotterdam.  Er is volledig inzicht verkregen in de technische, organisatorische, economische en duurzame aspecten van de toepassing van bio-composieten als constructiemateriaal. Er is een prototype frame vervaardigd van dit nieuwe materiaal waarbij zowel de dragende als de esthetische eigenschappen van de elektrische scooter zijn geoptimaliseerd in een zogeheten monocoque, zelfdragende, constructie. Het project werd mede gefinancierd met een SBIR-bijdrage van het ministerie van LNV.  

De bovenstaande foto is gemaakt door: Dasha Elfring
Moezelhavenweg 9 | 1043 AM Amsterdam | The Netherlands | +31 (0)6 5 2345 020 of +31 (0)6 27 17 2994 | info@npsp.nl