Ga direct naar

Tim Coronel onthult bio carrosserie elektrische race-auto

  
NOV/10
Tim Coronel onthult door NPSP composieten ontwikkelde bio based carrosserie

Tim Coronel heeft op donderdag 18 november in NEMO Amsterdam, de bio-based elektrische race-auto onthuld. Het bijzondere van deze race-auto is dat de carrosserie-delen gemaakt zijn van Nabasco: natuurlijke vezels, een natuurlijk sandwichmateriaal en een bio-based hars. De auto was de publiekstrekker op de 26ste editie van de 24 uurs voor 2CV’s van Spa-Francorchamps. Door het gebruik van bio-based vezelversterkte kunststoffen voor de carrosserie van auto’s kan een volgende stap worden gezet in het terugdringen van de milieubelasting in de automotive sector. Deze bio-based kunststof-composieten zijn licht en toch sterk, flexibel in design, buiten toepasbaar en na de gebruiksfase door verbranding in groene stroom om te zetten.


De innovatieve auto is ontwikkeld door ingenieursstudenten van de Internationale Hogeschool groep T uit Leuven België. Het CQS Group T Racing Team ontwierp en realiseerde de bouw van een hybride en van een elektrische racewagen. De elektrische wagen, die onthuld zal worden, Odyssee genaamd, maakt gebruik van een Switched Reluctance Motor met een zeer lage impact op het milieu. In nauwe samenwerking met NPSP Composieten is voor beide wagens een bio based race body ontwikkeld. De racebody van de auto is aerodynamisch, milieuvriendelijk, zuinig en gemaakt van het duurzame materiaal Nabasco - Nature Based Composites. In het product zijn de metalen carrosseriedelen vervangen door een bio-based composieten versie. Deze is lichter, onderhoudsarm, gemaakt van regionale materialen en heeft een zeer lage (zelfs negatieve) CO2 belasting. De onthulling werd gedaan tijdens het door Syntens georganiseerde evenement “KansenKanon Event Elektrische Mobiliteit: Van Verbinding naar Beweging”.

Elektrische auto’s vormen een goed onderdeel van het beleid van de Nederlandse overheid om elektrisch vervoer te stimuleren. Ze zijn trendy, zuinig en goed voor het milieu. Het gebruik van bio-based composieten voor auto-onderdelen voegt aan deze pluspunten een grote mate van duurzaamheid toe. Zowel door de gewichtsbesparing die met composieten bereikt kunnen worden, als door het gebruik van natuurlijke grondstoffen. Door middel van de race-wagen toont NPSP aan dat Nabasco geschikt is om in zwaar belaste onderdelen te worden toegepast.

Marktgrootte van deze bio-based vezelversterkte kunststoffen wordt verwacht in 2030 te zijn opgelopen tot bijna 2 miljard euro. Uit onderzoek van NPSP Composieten blijkt dat de milieubelasting bij met name transport toepassingen van bio-based composieten nu al zo’n 80% lager zijn dan conventionele materialen. Op dit moment worden er zo’n 19.000 ton natuurvezel composieten met conventionele kunststoffen gebruikt in de Duitse automobielindustrie.
 
Rijnlanderweg 958 | 2132 MP Hoofddorp | The Netherlands | +31 (0)6 5 2345 020 of +31 (0)6 27 17 2994 | info@npsp.nl