Ga direct naar

NPSP produceert gevel voor regiokantoor Enexis

  
MAR/12


NPSP Composieten heeft een opdracht van BAM verworven om de prefab geveldelen te realiseren voor een nieuw, duurzaam kantoorgebouw voor Enexis te Zwolle. De gevel van dit door Atelier PRO ontworpen gebouw met een totaal oppervlakte ruim 1250 m2 bestaat uit ca. honderd geveldelen met afmetingen tot 13,4 x 2,8 meter groot. De geveldelen zullen worden vervaardigd met dezelfde technieken waarmee NPSP andere bouwdelen en ook de front platen van de Koplopertreinen voor de Nederlandse Spoorwegen realiseert: een licht, sterk en stijf sandwich paneel. In deze panelen zullen 125 raamkaders,3 erkers, het gehele isolatiepakket, ophangpunten en de binnenafwerking worden opgenomen.

Het gebouw
Het gebouw biedt plaats aan ruim 200 medewerkers die nu in bestaande panden op het terrein werkzaam zijn. De bouw van het energieneutrale kantoor is in december van dit jaar klaar. Een van de opvallende gedeelten in het nieuwe regiokantoor is het centrale atrium. Dit zal, met een getemperd buitenklimaat waaruit verse ventilatielucht wordt getrokken, gaan werken als een groene 'long'. In de winter werkt deze 'long' als een wintertuin, terwijl in de zomer het glasdak open kan en het een binnentuin wordt.

Duurzaamheid
Drie maanden geleden ontving Enexis in Zwolle het BREEAM Excellent ontwerpcertificaat van de Dutch Green Building Council. De combinatie van een energieneutraal gebouw met een dergelijke hoge BREEAM score is een primeur in Nederland. Er wordt gestreefd naar BREEAM Outstanding. In het certificeringstraject wordt met behulp van BREEAM-NL Nieuwbouw niet alleen gekeken naar het energieverbruik van een pand. Ook het landgebruik en ecologie, het bouwproces, watergebruik, afval, vervuiling, transport, materialen, gezondheid en comfort tellen mee. Het systeem maakt gebruik van een kwalitatieve weging waarmee als totaalscore één van de volgende waarderingen kan worden behaald: Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding. Na realisatie worden de gebouwen door de Dutch Green Building Council opnieuw aan een assessment onderworpen om een permanent oplevercertificaat te behalen.

Ook NPSP Composieten uit Haarlem is front runner op het gebied van duurzaamheid. Zo won NPSP in 2011 de gouden Prima Ondernemen Award van de Nederlandse Rubber en Kunststof industrie. Ook is NPSP een van de succesvolle representanten van de Bio Based Economy.

De drie nieuwe regio kantoren voor Enexis in Maastricht, Venlo en Zwolle zijn ontworpen door atelier PRO architecten uit Den Haag. Enexis, voorheen onderdeel van Essent, wil met deze nieuwe duurzame kantoren een nieuw tijdperk instappen. De ontwikkeling van een intelligent landelijk elektriciteitsnet (het smart grid, onder meer geschikt voor het opladen van elektrische auto’s) gaat samen met de bouw van eigen duurzame huisvesting voor de bedrijfsonderdelen die het netwerk aanleggen, beheren en onderhouden in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. NPSP Composieten realiseert tezamen met Alfen uit Almere o.a. voor Enexis oplaadstations voor elektrische voertuigen.

Enexis ambieert een energieneutrale huisvesting voor haar medewerkers. Zo wordt invulling gegeven aan haar maatschappelijke voorbeeldrol. Al bij de eerste definitie van de gebouwvorm en -oriëntatie, daglichttoetreding, warmteweerstanden is er gestreefd naar maximale energiebesparing. Dit heeft geleid tot een EPC van 0. Om de energievraag van het werkelijke gebouw- en gebruikersgebonden energieverbruik volledig te kunnen compenseren, dient er tevens energie te worden opgewekt. Dit gebeurt door middel van photovoltaïsche cellen (PV) op het dak.

NPSP Composieten
NPSP Composieten B.V. uit Haarlem maakt duurzame, vezelversterkte kunststof producten voor bouw, design, mobiliteit en industrie. NPSP Composieten is een kennisintensief productiebedrijf met een breed scala aan activiteiten op het vlak van R&D en business development. Samen met haar opdrachtgevers realiseert NPSP verrassend mooie oplossingen voor technische vraagstukken. Esthetisch, technisch en duurzaam. NPSP Composieten is opgericht in 2004, heeft klanten als Albert Heijn, ANWB, BAM, G-Star, NedTrain en Pastoe.

NPSP Composieten, onderscheidt zich in de snel groeiende markt van composieten door haar gebruik van natuurlijke materialen. Naast het grote milieuvoordeel bieden deze materialen hoge mechanische eigenschappen bij een laag gewicht, wat voor vele toepassingen bijzonder voordelig is. NPSP brengt haar biobased composieten op de markt onder de naam Nabasco®.

Voor meer informatie of hogere resolutie artist impressions: willem.bottger@npsp.nl

Rijnlanderweg 958 | 2132 MP Hoofddorp | The Netherlands | +31 (0)6 5 2345 020 of +31 (0)6 27 17 2994 | info@npsp.nl