Ga direct naar

Kunstenares Gebi Rodenburg

  
SEP/12


laat met haar kunstwerk “EEN” de samenhang zien tussen het visuele mogelijkheden aan de ene kant en de natuurlijke ingrediënten aan de andere kant van het Nabasco® materiaal van NPSP Composieten.

Het kunstwerk is te bewonderen op Land Art Diessen dat dit jaar als thema de Bio Based Economy draagt. Het composiet materiaal Nabasco bestaat uit natuurlijke vezels, een natuurlijk sandwichmateriaal en een bio-based hars.

Composieten bestaan uit sterke vezels die ingebed worden in een hars. Kunstenaars, zoals Joep van Lieshout, maken gebruik van dit vormvrije materiaal. Het materiaal biedt veel mogelijkheden, waarbij vooral in het gebruik van weefsels gevarieerd kan worden. NPSP, specialist op het gebied van biobased composieten, hecht veel waarde aan het esthetisch gebruik van haar materialen en werkt daarom graag mee aan het fabriceren van design producten. Het is voor zowel de kunstenaars als NPSP Composieten een avontuur om de mogelijkheden van het materiaal te onderzoeken. Dit levert nieuwe toepassingen op, zowel vanuit technisch als vanuit esthetisch opzicht. In het kader van LandArt Diessen heeft NPSP intensief samengewerkt met Gebi Rodenburg, hetgeen resulteerde in EEN.

 

Textiel inspireert Gebi Rodenburg in het bijzonder, wat tot uitdrukking komt in dit nieuwste werk. Rodenburg is gefascineerd door de organische vormen waaronder de universele en elementaire bolvorm, die refereert aan eenheid en oneindigheid. Het karakter van de huid van de bol is al spelend, onderzoekend en ontdekkend ontstaan met dierbaar materiaal van diverse soort: naast biohars, hennepvezel, bijzondere textiele stoffen van gebruikte kleding, breiwol, eigen foto’s, kant, haakwerk, schapenhaar, en vloerlak.
Naar aanleiding van het thema ‘Ode aan de Aarde’ van Landart Diessen 2012 is Gebi Rodenburg met deze vorm en werkwijze aan de slag gegaan. Het resultaat is dus een bolvorm van 2 meter doorsnede die associaties opwekt met de aarde en de grote kleurvariaties die er bestaan. De titel EEN brengt alles samen tot een eenheid. In prettige en inspirerende samenwerking met sponsor NPSP Composiet te Haarlem is zij tot een resultaat gekomen waar ze heel tevreden en blij mee is.
LandArt Diessen exposeert in september, in gebied Reuzeldal/Turkaa te Diessen, kunstenaars die op een andere manier de natuur in haar omgeving willen benaderen. De verschillende kunstwerken die te zien zijn, zijn gemaakt van materiaal uit de omgeving, of van materiaal waardoor de omgeving totaal anders wordt beleefd en een andere dimensie krijgt. Er is een vier kilometer lange wandelroute uitgezet die u langs alle kunstwerken zal leiden. www.landartdiessen.nl

Over Gebi Rodenburg 'Voortdurend dichtbij de eigen persoonlijke groei, leerproces, nieuwsgierigheid en verwondering komen thema’s en ideeën in het bewustzijn van Rodenburg. Bepaalde ideeën zijn zo dwingend dat ze in de vorm ‘moeten’. Door het onderzoeken van de materie gaat ze een intensieve relatie ermee aan en ontstaan de vormen van het betreffende kunstwerk. Thema’s zijn: verlossing van het onverloste, volmaakte onvolmaaktheid, huid, vormgeven van universele emoties, vrijheid in de beperking van de materiële aandachtslaag en oer. Materialen die worden gebruikt zijn: wol, jute, beton metaal, rubber, was, textiel en gips. Naast het maken van beelden en objecten zijn schilderijen, schetsen en het maken van kleding actuele werkvormen.'

Voor meer informatie (hogere resolutie foto’s) kunt u contact opnemen met:
Willem Böttger, NPSP Composieten, 06 – 52345020, willem.bottger@npsp.nl,
Gebi Rodenburg, www.gebirodenburg.com

Rijnlanderweg 958 | 2132 MP Hoofddorp | The Netherlands | +31 (0)6 5 2345 020 of +31 (0)6 27 17 2994 | info@npsp.nl