Ga direct naar

Gevelpanelen voor nul-energie kantoor Enexis

  
JUN/13
NPSP Composieten produceert grote, snel te monteren, zeer hoog isolerende complete gevelpanelen voor nul-energie kantoor Enexis

In samenwerking met BAM Utiliteitsbouw Zwolle en DSM Resins heeft NPSP Composieten uit Haarlem geveldelen inclusief binnenafwerking, isolatie, buitengevel en raamkaders geproduceerd. Het nieuwe kantoor voor energiebedrijf Enexis is door Atelier Pro ontworpen.

Bouwbedrijf BAM heeft NPSP gevraagd om een oplossing te ontwikkelen voor een door Atelier Pro ontworpen gevel met een oppervlakte van 2.000 m2, bestaande uit meer dan 100 panelen met maten tot 13,4 bij 2,8 meter in omvang. Het was een extra uitdaging dat elk element een andere specifieke dimensie had. NPSP ontwikkelde de lichte en sterke sandwichpanelen, binnengevel, isolatie en buitengevel, met in totaal 125 kozijnen, 3 erkers, een groot isolatiepakket (200 mm), anker haak systeem om de panelen snel en veilig te monteren. Het energieneutrale gebouw is gecertificeerd met een BREEAM Excellent certificaat.Atelier PRO ontwierp een intelligente gevel zonder bewegende delen, omdat ze kostbaar en technisch kwetsbaar zijn. Door het positioneren van de kozijnen in diagonalen is de toetreding van direct zonlicht beperkt en een zich zelf beschaduwende gevel gemaakt. Hierdoor blijft het in de zomer koel in het gebouw en is het gebouw energie-neutraal.

Grote voordeel van de panelen is dat ze in zeer korte tijd kunnen worden gemonteerd (zie ookhttp://vimeo.com/60245249). Dit komt door het lichte gewicht maar met name ook door het speciaal ontwikkelde en gepatenteerde anker/haak systeem. Gevelelementen gemaakt van composietmaterialen hebben een significant lager gewicht dan hun tegenhangers in beton. De lichtste panelen slechts 400 kg en het grootste (13,4 x 2,8 x 0,22 [m]) slechts 1300 kg, minder dan 10% van een betonnen uitvoering. Composieten hebben namelijk een zeer hoge treksterkte ten opzichte van het gewicht.
De ontwikkelde composiet geveldelen hebben, naast de snelle montage, hoge isolatiewaarde en esthetische effecten als voordeel; een lange levensduur, recyclebaar zijn en slechts beperkt onderhoud vergen.

NPSP Composieten BV uit Haarlem maakt duurzame, vezelversterkte kunststof producten voor bouw, design, mobiliteit en industrie. NPSP Composieten is een kennisintensief productiebedrijf met een breed scala aan activiteiten op het gebied van R & D en business development. Samen met haar opdrachtgevers realiseert NPSP verrassend mooie oplossingen voor technische problemen. Esthetische, technische en duurzaam. NPSP Composieten werd opgericht in 1998, heeft klanten zoals Albert Heijn, ANWB, BAM, G-Star, NedTrain en Pastoe. NPSP Composieten’s unique selling point in de snel groeiende markt voor composieten is het gebruik van natuurlijke materialen, vezels en harsen. Naast de belangrijkste milieuvoordeel van deze materialen goede mechanische eigenschappen bij een lage gewicht, wat gunstig voor vele toepassingen. NPSP brengt zijn biobased composieten op de markt onder de naam Nabasco ®.

Voor meer informatie of hoge resolutie foto's:
Willem Böttger, +31 (0) 6-5 2345 020
willem.bottger@npsp.nl
NPSP Composieten B.V.
Küppersweg 31
2031 EA Haarlem

Tel. +31 (0) 23 5512328
Fax. +31 (0) 23 5512329
www.npsp.nl

Moezelhavenweg 9 | 1043 AM Amsterdam | The Netherlands | +31 (0)6 5 2345 020 of +31 (0)6 27 17 2994 | info@npsp.nl