Ga direct naar

NPSP begeleidt bouw snelste fiets ter wereld

  
SEP/13


Het duurde tot de allerlaatste poging in de raceweek, maar toen kwam alles bij elkaar: Sebastiaan Bowier knalde naar 133,78 km/u in de hightech ligfiets van studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam. Daarmee veroverde hij het wereldrecord en werd hij de snelste fietser op aarde. NPSP Composieten uit Haarlem begeleidde de productie van de zelfdragende paneelconstructie. Deze zogeheten monocoque, is voor een groot gedeelte gemaakt van koolstofvezel in combinatie met een nieuwe styreen vrije hars van DSM. Voor het testmodel is de canopy, het toegangsluik voor de piloot, vervaardigd uit Nabasco - natuurvezelcomposietmateriaal gemaakt van Nederlands vlas en natuurlijke harsen. Deze biologische materialen zijn sterk en licht van gewicht.

pastingHet team van TU Delft had deze week veel profijt van geavanceerde computersimulaties, die lieten zien hoe hard de recordfiets bij een bepaald geleverd vermogen zou moeten gaan. “Uit de meetresultaten van de recordpogingen eerder deze week bleek er een groot probleem te zijn met de fiets waardoor er geen hoge snelheid behaald kon worden”, vertelt projectleider Wouter Lion. De computersimulaties gaven aan dat er veel sneller gefietst had moeten worden, na een grondige analyse van de data bleek het probleem in de aerodynamica te zitten. “Tijdens het trappen in de VeloX3 blijkt de aerodynamische fiets te vervormen door de geleverde kracht”, vertelt Lion. De studenten wisten gelukkig een slimme oplossing te verzinnen waardoor gisteren uiteindelijk het probleem verholpen kon worden.
De selectie van de beste fietser en de optimale racevoorbereiding en –strategie was in handen van studenten Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het Delftse team koos voor een liggende houding en een kap die extreem weinig luchtweerstand heeft. "Vergeleken met een normale fietser heeft ons ontwerp maar één tiende van de weerstand.
Moezelhavenweg 9 | 1043 AM Amsterdam | The Netherlands | +31 (0)6 5 2345 020 of +31 (0)6 27 17 2994 | info@npsp.nl