Ga direct naar

NPSP ontwikkelt biobased mijlpalen voor Urgenda

  
NOV/15
De mijlpalen spelen een prominente rol in de Climate Miles campagne

Met the Climate Miles vraagt Urgenda aandacht voor de actie die nodig is om de klimaat-verandering tegen te gaan en de aarde leefbaar te houden voor volgende generaties. Naast het minderen van fossiele grondstoffen voor het gebruik van energie wordt hiermee ook de aandacht gelegd op het gebruik van fossiele grondstoffen voor materialen. Elke dag slaat een gast een biobased mijpaal met daarop zijn of haar duurzame boodschap aan de wereld. NPSP ontwikkelde deze mijlpalen voor Urgenda en toont aan dat conventionele materialen met een grote CO2-footprint vervangen kunnen worden door een milieuvriendelijk alternatief met een zeer lage CO2 footprint.

De mijlpalen voor de Climate Miles zijn vervaardigd van een nieuw bio-circulair materiaal met een biobased gehalte van 82% ontwikkeld door NPSP. Het materiaal Nabasco 8010 is opgebouwd uit natuurlijke vezels, een circulair vulmiddel en een biobased hars. Als vezels kunnen vlas, hennep en bamboe vezels gebruikt worden, maar ook agrarische restvezels. De hars is op dit moment gemaakt van grondstoffen met een biologische oorsprong. NPSP verwacht binnen afzienbare tijd een 98% biobased variant op de markt te kunnen brengen.
Naast het milieuvriendelijke karakter bieden met name een goede toepasbaarheid buiten, laag onderhoud, lange levensduur en een eigenzinnige uitstraling toegevoegde waarde. Het materiaal is ontwikkeld in samenwerking met AkzoNobel.

Noodzaak volgens Urgenda
Voor veel mensen staat klimaatverandering misschien ver van hun bed. Toch zijn de gevolgen ervan nu al voelbaar en zullen die nog veel ingrijpender worden wanneer we niet snel actie ondernemen. Op de huidige voet doorgaan
levert een onleefbare wereld op en zeer hoge kosten voor de samenleving. Er is nog heel veel dat we kunnen doen om de ergste gevolgen te voorkomen, tegen veel lagere en nu nog betaalbare kosten.
De wetenschap is heel helder: we moeten voorkomen dat de aarde met meer dan twee graden opwarmt. Zo niet; dan komen er meer periodes van droogte, gaan meer oogsten mislukken, vinden er heftigere stormen plaats met flinke regenval, stijgt de zeespiegel en komt er steeds meer onrust in de wereld. De wereld koerst nu af op opwarming met vier tot zelfs zes graden Celcius, wat een onleefbare wereld gaat betekenen.

Klimaattop in Parijs
Het is nog niet te laat, maar actie is nu nodig! In Parijs vindt in december de Klimaattop plaats van de Verenigde Naties. Regeringsleiders van 195 landen bespreken welke actie zij gaan ondernemen om de aarde onder de twee graden opwarming te houden. Hoe langer ze wachten, hoe moeilijker, complexer en duurder de oplossingen worden.

Ook de Nederlandse regering is in Parijs aanwezig en heeft zijn internationale verplichtingen. De rechter heeft onlangs in de Klimaatzaak van Urgenda geŽist dat Nederland in 2020 minimaal 25% CO2-reductie moet realiseren ten opzichte van 1990. Het huidige doel van 16% is al helemaal niet genoeg.

In Parijs spreekt men over 2030 en 40%. Een versnelling is noodzakelijk en mogelijk. Urgenda heeft in 2014 het rapport uitgebracht Nederland 100% op duurzame energie in 2030. Het kan als je het wilt. Waarin oplossingen beschreven staan en doorgerekend zijn. Als we de urgentie serieus nemen, zou dit ons pad moeten zijn: Nederland 100% op duurzame energie in 2030.


foto; Urgenda/Chantal Bekker

Moezelhavenweg 9 | 1043 AM Amsterdam | The Netherlands | +31 (0)6 5 2345 020 of +31 (0)6 27 17 2994 | info@npsp.nl