Ga direct naar

Esthetisch en bio-circulair renovatieconcept

  
DEC/17
Aan de Jacoba van Beierenstraat in Biervliet, Zeeuws-Vlaanderen, zijn 4 woningen gerenoveerd met vlas: een goed voorbeeld van bio-circulair renoveren

De gevels zijn ge´soleerd met vlas en aan de buitenkant bekleed met vlascomposiet panelen. De woningen zijn daarmee goed ge´soleerd en is ook de energie om de materialen te produceren geminimaliseerd.

Door het gebruik van de vlasvezels, circulaire kalk dat bij het ontharden van water wordt gewonnen en een biobased hars op basis van restmateralen van biobrandstoffen is een uniek bio-circulair materiaal ontstaan. Vlas is een sterke en natuurlijke vezel en daarom uitermate geschikt voor de bouw. Aangezien vlas volop wordt verbouwd in de regio, was het voor Woongoed Zeeuws-Vlaanderen niet meer dan logisch om te starten met dit eerste vlas renovatieproject. Het project is een initiatief van NPSP, Van de Bilt, WoonGoed ZeeuwsVlaanderen, FaktorPlus en VG Architecten. De woningen zijn zowel aan de binnen- als buitenkant gerenoveerd.


Van vezel naar gevel
Vlasverwerker Van der Bilt uit Sluiskil leverde het vlas. NPSP verwerkte de vlasvezels tot vlascomposiet, met als resultaat stevige en keiharde platen die een milieuvriendelijk alternatief zijn. Deze platen verwerkte aannemer FaktorPlus ter afwerking in de gevels van de vier woningen aan de Jacoba van Beierenstraat. Daarnaast is vlas verwerkt in de isolatie. Dat maakt materiaal zoals glaswol overbodig. Het project is mede mogelijk gemaakt met subsidie van de gemeente Terneuzen.

Voordelen
De vier woningen in Biervliet waren toe aan een opkapbeurt. Het werd een bijzondere renovatie de afgelopen maanden. De voormalige voor- en achtergevels werden volledig verwijderd, om daarna vervangen te worden door de gevels van vlascomposiet. De bewoners zijn blij met het resultaat. De gevels hebben een moderne uitstraling en zijn goed ge´soleerd. Zo isoleert vlascomposiet geluid beter dan de meeste andere isolatiematerialen en de vochtregulerende werking zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Maar misschien wel het belangrijkste is dat het materiaal milieuvriendelijk is. Ralph van Dijk, directeur-bestuurder van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen: ôAls woningcorporatie zetten we ons op tal van manieren in voor duurzaamheid. De toepassing van vlascomposiet sluit daar naadloos op aan. Het resultaat van de renovatie in Biervliet en het duurzame karakter van vlascomposiet onderstrepen de toegevoegde waarde van dit materiaal voor de bouw.ö

Energie-inhoud
In Nederland ligt een grote bouwopgave om de woningvoorraad energiezuinig te krijgen. Om dit te doen worden woningen ge´soleerd. Dit gebeurt voornamelijk met EPS (piepschuim of Polystyreen) en glas- of steenwol. Een van de grote nadelen van deze materialen is dat het veel energie vergt om deze materialen te vervaardigen. Dus voordat de materialen hun isolerende werking kunnen uitvoeren, moet eerst veel energie worden ge´nvesteerd. Er is berekend dat als we alle woningen in Nederland willen isoleren met deze materialen we de klimaatafspraken van Parijs niet zullen halen. Het goede nieuws is dat er een uitstekend alternatief is: het isoleren met biobased isolatiematerialen als cellulose, vlas, hennep e.d. Deze materialen isoleren bijna net zo goed, met een vergelijkbare kostprijs, maar met een aanzienlijk lagere ge´nvesteerde hoeveelheid energie. Als we naar de energie-inhoud van woningen kijken, zien we dat de hoeveelheid energie om een huis te bouwen hoger is dan de hoeveelheid energie die gebruikt wordt tijdens de gebruiksfase. De overheid en de bouw moeten dus in plaats van zich blind te staren op de EPC (de Energieprestatie CoŰfficiŰnt) ook gaan kijken naar de energie-inhoud van de materialen.

Duurzaam biocomposiet uit restmaterialen

De biocomposiet Nabasco 8010 is een biobased en circulair biocomposiet op basis van restmaterialen (natuurvezel, calciet) uit Nederland en een biobased hars op basis van restmaterialen van de biobrandstofindustrie. Het resultaat is een mooi, hoogwaardig en duurzaam product. Het is sterk, vormvast, licht van gewicht en heeft een lange levensduur.
Door het gebruik van biobased restmaterialen heeft het biocomposiet een zeer lage CO2 voetafdruk. Als de restmaterialen op de traditionele manier wordt behandeld worden broeikasgassen door rotting en verwerking in het milieu gebracht waarbij de nuttige materialen zoals vezels afgebroken wordt. In de nieuwe keten worden de natuurlijke vezels gebruikt in een product, hierdoor worden de broeikasgassen ook in het product vastgelegd (een CO2-sink). Bij einde levensduur kan het restmateriaal worden hergebruik.

Een groter duurzaamheidsvoordeel ligt in het vervangen van glasvezel door deze natuurvezel in composiet. Op basis van testresultaten op Nabasco 8010, blijkt er meer dan 2 kg CO2 per kg composiet te worden bespaard. Dit materiaal is nu op grotere schaal te produceren en komt qua kosten sterk in de buurt van conventionele materialen.
Moezelhavenweg 9 | 1043 AM Amsterdam | The Netherlands | +31 (0)6 5 2345 020 of +31 (0)6 27 17 2994 | info@npsp.nl