Ga direct naar

NPSP innoveert biobased verkeersborden voor Noord Brabant

  
JAN/18


De Provinciale weg N272 in Noord-Brabant tussen Beek en Donk - Boxmeer is na een grondig verbouwing weer open voor het verkeer. Bijzonder is dat deze verbouwing op grote schaal biobased materialen zijn gebruikt. NPSP heeft op deze duurzame weg de uit biocomposiet vervaardigd verkeersborden en hectometerpalen geleverd. Een primeur voor de provincie Noord Brabant en NPSP.

pastingDeze marktintroductie van biocomposieten verkeersborden en hectometerpalen is een begin van meerdere biocomposieten producten voor diverse sectoren, die NPSP van de biocomposiet Nabasco 8010 op de markt gaat brengen. Het materiaal is ontwikkeld in nauwe samenwerking met StaatsBosbeheer, AKZO Nobel, Waternet en de waterschappen Aa en Maas en HHNK.

N272 Biobased
Naast de biocomposiet verkeersborden is ook het asfalt, de geleiderails, en het bankje bij de bushalte gerealiseerd uit van retmaterialen uit de agrarische- en de papiersector. Volgens gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, Christophe van der Maat, is het project extra bijzonder, omdat de provincie nog niet eerder op zo’n grote schaal gebruik is gemaakt van biobased materialen.
Over het algemeen zijn de kosten van biobased materialen nu nog iets hoger dan traditionele materialen. Dit komt doordat er op het gebied van biobased materialen nog geen sprake is van grootschalige serie-productie. Toch gaat het volgens Van der Maat om een zinvolle investering: “Nu vraagt een duurzame manier van bouwen wellicht een hogere prijs, maar we kijken vooral naar het effect op de lange termijn. Deze plantaardige en hergebruikte materialen veroorzaken bijvoorbeeld geen verontreiniging, waardoor er ook geen dure bodemsanering nodig is. Dit is bij niet-biobased materialen vaak wel het geval”, aldus Van der Maat.
Duurzaam biocomposiet uit restmaterialen
De biocomposiet Nabasco 8010 is een biobased en circulair biocomposiet op basis van restmaterialen (natuurvezel, calciet) uit Nederland en een biobased hars op basis van restmaterialen van de  biobrandstofindustrie. Het resultaat is een mooi, hoogwaardig en duurzaam product. Het is sterk, vormvast, licht van gewicht en heeft een lange levensduur.
Door het gebruik van biobased restmaterialen heeft het biocomposiet een zeer lage CO2 voetafdruk. Als de restmaterialen op de traditionele manier wordt behandeld worden broeikasgassen door rotting en verwerking in het milieu gebracht waarbij de nuttige materialen zoals vezels afgebroken wordt. In de nieuwe keten worden de natuurlijke vezels gebruikt in een product, hierdoor worden de broeikasgassen ook in het product vastgelegd (een CO2-sink). Bij einde levensduur kan het restmateriaal worden hergebruik.
Een groter duurzaamheidsvoordeel ligt in het vervangen van glasvezel door deze natuurvezel in composiet. Op basis van testresultaten op Nabasco 8010, blijkt er meer dan 2 kg CO2 per kg composiet te worden bespaard. Dit materiaal is nu op grotere schaal te produceren en komt qua kosten sterk in de buurt van conventionele materialen.
Moezelhavenweg 9 | 1043 AM Amsterdam | The Netherlands | +31 (0)6 5 2345 020 of +31 (0)6 27 17 2994 | info@npsp.nl