Historie

NPSP - Duurzaam ontwerp in biobased composieten


1998 - 2003

NPSP werd in 1998 opgericht door twee vrienden die de ontwikkeling van milieuvriendelijke biobased materialen wilden combineren met het ontwerpen van coole producten. De eerste belangrijke realisaties waren gewijd aan schepen: zo ontwierpen en produceerden ze 'The Flax Cat', een lichte en sterke op vlas (linnen) gebaseerde catamaran die aan de start stond van 's werelds grootste catamaranrace, de 'Ronde om Texel'. Daarna maakte het bedrijf deel uit van het Nederlandse raceteam tijdens de World Solar Challenge 2001, waar onder supervisie van astronaut Wubbo Ockels samen met studenten van de TU Delft de Nuna 1 werd gebouwd. Dezelfde Nuna 1 die uiteindelijk de 3000 km race door Australië won.


2003 - 2014

Voortbouwend op het succes van deze eerste twee grote projecten, voegde NPSP twee vennoten en een productiefabriek in Haarlem toe aan haar ontwerp- en engineeringcapaciteiten. Het bedrijf breidde zijn activiteiten uit van 'Natural Powered Speed Products' naar 'Producten voor de ontwerp-, bouw- en transportmarkt'. NPSP bouwde zijn reputatie op door glasvezelversterkte producten aan zijn portfolio toe te voegen, naast internationale certificering voor zijn productieprocessen te behalen. Toch behield het bedrijf de ambitie om van biobased composieten een standaardproduct te maken, bruikbaar voor grote industriële spelers.

In de periode 2003 – 2014 heeft NPSP een breed scala aan producten ontwikkeld, variërend van enkelstuks objecten tot de productie van grote series. Zo ontwikkelde het bedrijf de door Maarten van Severen ontworpen LC03 stoelen voor het Nederlandse meubelmerk Pastoe, naast de neuzen van intercity's voor de Nederlandse Spoorwegen, ook wel bekend als de Koploper. Meer in het algemeen ontwikkelde NPSP een grote diversiteit aan straatmeubilair en 's werelds eerste biobased composiet gevel. Dankzij al deze prestaties werd NPSP in 2011 uitgeroepen tot 'meest innovatieve en duurzame bedrijf in de rubber- en kunststofindustrie van Nederland'. Tussen 2003 en 2014 groeide NPSP naar meer dan 25 medewerkers.

 

2014 - nu

In de economische crisis begrepen de oprichters van NPSP dat ze afweken van hun strategie om een biobased samenleving te realiseren en dat ze meer en meer een standaard productiebedrijf werden. Dus besloot NPSP in 2014 om zijn productiefaciliteiten te verkopen en zich weer volledig te richten op de ontwikkeling en verkoop van biobased materialen en producten.

Met dat uitgangspunt is een reeks aan basismaterialen, zowel circulair als biobased, ontwikkeld onder de naam 'Nabasco'. De naam Nabasco komt van het motto Nature Based Composites. Deze materialen worden gebruikt om verkeersborden, design producten zoals banken en lampen en akoestische panelen binnenshuis te maken.