arrow_back

Natuur inclusieve biobased Gevelpanelen

Versterken van biodiversiteit door natuur inclusieve biobased gevelpanelen

Het afgelopen jaar heeft Wouter van Leuven, afgestudeerd ecoloog van Aeres Hogeschool, in samenwerking met NPSP een oriënterend onderzoek verricht naar de invloed van Nabasco® biobased composieten gevelpanelen op de lokale fauna. Er is onderzocht of deze panelen het lokale ecosysteem positief kunnen beïnvloeden, welke soorten van de lokale fauna door de panelen worden gestimuleerd en hoe positieve bijdrage aan de biodiversiteit zou kunnen worden verbeterd. Het onderzoek vond plaats op het Innovatie Paviljoen in Amsterdam. Het Innovatie Paviljoen ligt op het drukbezochte Marineterrein in Amsterdam, met uitzicht op het Scheepvaartmuseum en NEMO. Dit paviljoen fungeert als broedplaats voor duurzame innovaties in de bouwsector, waarbij biobased en circulaire materialen centraal staan.

De biobased panelen van het Innovatie Paviljoen bieden een mooie en duurzame oplossing voor het bevorderen van biodiversiteit en het versterken van het lokale ecosysteem. De Nabasco® gevelpanelen kunnen diverse diersoorten ondersteunen. Zo bevatten de panelen speciale openingen voor vogels, insecten en vleermuizen, wat bijdraagt aan hun nest- en schuilmogelijkheden. Achter de openingen zijn insectenhotels, ruimten voor vleermuizen en nestkasten voor vogels gerealiseerd.

Achter de kleine openingen in de gevel bevinden zich insectenhotels, waar diverse insectensoorten zich kunnen nestelen of een geschikte plek kunnen vinden om te overwinteren. Deze structuren bieden een veilige schuilplaats voor onder andere solitaire bijen en andere nuttige insecten, die een belangrijke rol spelen in het lokale ecosysteem. De grotere openingen zijn ontworpen als nestmogelijkheden voor kleine vogelsoorten zoals mussen en mezen. Daarnaast kunnen deze openingen ook fungeren als rust- of nestplaatsen voor vleermuizen. Op deze manier ondersteunt het paviljoen de aanwezige fauna, wat een positief effect heeft op de biodiversiteit rondom het paviljoen.

Over de maanden mei tot en met augustus zijn de hoeveelheden van een twintigtal insecten, waaronder de Keizersvlieg, gewone Pendelvlieg, dagpauwoog, huisvlieg, springspin en atalanta gemonitord. De insecten zoals vlinders en bijen worden vooral aangetrokken door de natuurlijke vegetatie rondom het paviljoen.

Bij het losschroeven van de panelen zijn er geen restanten van vogelnesten aangetroffen. Wel zijn diverse insecten- en spinnensoorten waargenomen. Onder andere nachtvlinders, wantsen, lieveheersbeestjes en hooiwagens maken gebruik van de panelen en nabijgelegen insectenhotels als schuilplaats. Opvallend is dat ook verschillende spinachtigen, waaronder de wolfspin, hier aanwezig zijn. De gevelstructuren blijken een belangrijke functie te vervullen voor overwinterende soorten. Hoewel er geen aanwijzingen zijn voor vogelactiviteit, wordt het gebied wel benut door tal van ongewervelden die afhankelijk zijn van dergelijke beschutte plekken tijdens de winterperiode.

Met enkele aanpassingen, zoals het integreren van meer vegetatie op en in de panelen, kan de ecologische impact nog verder worden versterkt. Planten bieden voedselbronnen zoals nectar en stuifmeel voor insecten. Ook het toevoegen van opvanginhammen voor beplanting kan de biodiversiteit op en rond de panelen aanzienlijk verhogen. Door deze verbeteringen worden de panelen nog aantrekkelijker voor lokale diersoorten en bieden ze ook een beter leefgebied.

Ook het toevoegen van verschillende ingangen in de panelen die geschikt zijn voor vlinders, gewone dwergvleermuizen of andere soorten die naar voren zijn gekomen tijdens de inventarisatie van de aanwezige flora kan ervoor zorgen dat de panelen meer gebruikt zullen worden door de aanwezige fauna in het gebied.

De panelen zijn breed inzetbaar en kunnen een waardevolle innovatie vormen voor verschillende projecten. Gemeenten kunnen deze bijvoorbeeld gebruiken bij renovaties van gebouwen om de omgevingen aantrekkelijker te maken voor specifieke doelsoorten.

Meer weten?

Wilt u ook meer weten over onze gevelpanelen, of de vele andere toepassingen van ons biobased composiet? Neem dan contact op. Op onze website www.npsp.nl vindt u onze contactgegevens.


Prev: