arrow_back

In Zundert doen ze het gewoon: Duurzame biocomposiet gevels sneller gemonteerd dan verwacht

Rondom duurzame oplossingen in de bouw zijn er veel hardnekkige oude vooroordelen, maar in Zundert wisten bouwers gevels van biocomposiet razendsnel te monteren.  

Op het eerste oog zou je het niet zeggen, maar de gevel van het gloednieuwe kenniscentrum ROOTZ in Zundert is van een materiaal dat gemaakt is van natuurlijke afvalstromen die later ook nog eens hergebruikt kan worden. Deze zogenoemde Nabasco gevelpanelen zijn gerealiseerd samen met de ontwerpers en engineers van Stantec (vestiging Oosterhout) en bouwbedrijf Moeskops uit Bergeijk.

ROOTZ: innovatie in de boomkwekerijsector

ROOTZ is hét multifunctionele kenniscentrum voor de boomkwekerijsector, gevestigd op Business Centre Treeport (BCT). De naam staat voor Ruimte voor Onderzoek en Ontmoeting met Treeport Zundert, met daarnaast een speelse verwijzing naar het Engelse roots, wat het gegronde karakter van de sector benadrukt.

Het kenniscentrum faciliteert allerlei activiteiten, zoals:

  • Plantonderzoek en vertical farming
  • Onderzoek naar inhoudsstoffen en biobased bouwen
  • Robotisering, energiebeheer en bodem- en wateranalyses
  • Opleidingen en kennisdeling

Haar nieuwe gebouw is ontworpen met een sterke focus op innovatie en duurzaamheid. Dit komt tot uiting in de toepassing van warmtekoudeopslag, wateropvang, een groen dak en gevelpanelen van reststromen uit hout.

Biobased gevelpanelen

Nabasco® ontwikkelt circulaire biocomposiet producten die vervaardigd worden uit biobased en hernieuwbare materialen. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van lokaal beschikbare, natuurlijke vezels zoals vlas en hennep, en steeds vaker van restmaterialen zoals riet en gerecycled toiletpapier. Deze worden gecombineerd met biobased harsen.

Peter Berben, opdrachtgever namens Treeport, voegt toe: "Nabasco Products is een waardevolle partner die ons perfect heeft ondersteund bij het realiseren van onze duurzame, biobased missie."

De producten van Nabasco zijn niet alleen duurzaam en onderhoudsvrij, maar ook geschikt voor veeleisende buitentoepassingen zoals gevelbekleding. De eerste Nabasco-producten zijn al sinds 2006 buiten in gebruik en de eerste gevels werden in 2012 gerealiseerd. Kortom, bewezen in kwaliteit en duurzaamheid in gebruik.

Installatie ging razendsnel

Bij veel duurzame innovaties leven mythes rondom de toepassing en installatie ervan. Bouwbedrijf Moeskops had veiligheidshalve gerekend in haar planning op problemen, maar niets bleek minder waar. Frank Mentink, uitvoerder bij Moeskops, reageert enthousiast: "De panelen zijn van uitstekende kwaliteit en konden sneller worden gemonteerd dan verwacht."

Nabasco® Natural: esthetisch en functioneel

De Nabasco® Natural gevelpanelen zijn verkrijgbaar in diverse diktes, afgestemd op de specifieke eisen van elk project. Voor de meeste vlakke gevels wordt een dikte tussen 6 en 12 mm gehanteerd. Dankzij de natuurlijke kleuring van de ingrediënten hebben de panelen een organische uitstraling, terwijl ook maatwerk in elke RAL- of Sikkens-kleur mogelijk is.

Standaard worden de panelen geleverd in een formaat van 600 x 600 mm, met een brandklasse van B S1 d0. Ze worden gemonteerd op houten latten en vormen zo een duurzame en esthetisch aantrekkelijke gevelbekleding.

De biologische vezels versterken het natuurlijke karakter van de panelen, vooral bij lichtere kleuren. Dit resulteert in een gevel die niet alleen robuust en onderhoudsarm is, maar ook bijdraagt aan een natuurlijke uitstraling van gebouwen.

Duurzaamheid als kernwaarde

De productie van Nabasco®-vezels vergt aanzienlijk minder energie en chemische middelen dan traditionele materialen. Bovendien wordt als vulstof krijt gebruikt dat wordt gewonnen uit drinkwaterbedrijven, in plaats van uit mijnen. Dit krijt wordt door waterbedrijven uit het drinkwater gefilterd om waterontharding te verbeteren, wat bijvoorbeeld wasmachines en vaatwassers een langere levensduur geeft.

Daarnaast zijn de gebruikte harsen afkomstig uit reststromen van andere industrieën, waaronder de biodieselproductie.

Fotografie: Riesjard Schropp, Breda

Prev:
Next: